miercuri, 18 ianuarie 2012

RELATII

    O lume minunata... Om cu om se inteleg, barfa si judecata sunt pe cale de disparitie, omul nou , plin de spirit pur se naste.  Oooo , ce lume minunata! ...Se intalnesc , se saluta , se complimenteaza reciproc fara nici cea mai mica urma de invidie sau rautate,  isi ureaza  sincer toate cele bune si abia asteapta sa se revada.  Suna bine, nu-i asa?  O lume in care oamenii isi exprima sincer sentimentele, in care "judecata" nu-si are locul ...Utopie?  

    In realitate, relatiile interumane sunt departe de a fi asa.  Astazi, voi vorbi despre relatiile de cuplu.  Zilele trecute, chiar de revelion, unul dintre prietenii mei primeste o " veste minunata".  Sotia il anunta in mod oficial ca nu se regaseste in relatie si doreste sa ramana singura pentru o vreme.  Binenteles, vestea il intoarce pe dos, iar el, intr-un moment de singuratate, ma suna , incercand sa gaseasca un raspuns la cele intamplate.  La o bere, il intreb ce si cum, iar dupa cateva fraze, pricep unde este problema.  COMUNICARE zero. Pe toate planurile. 
     Cate relatii sufera de acesta boala?  Majoritatea.  Fiecare dintre ei, are vise si dorinte personale, pe care nu le impartaseste.  Fiecare isi doreste mai mult, dar nu gaseste sprijin in partener, si atunci tace.  Relatia se transforma in ceva " lin",  fara urcusuri si coborasuri,  deci fara sansa de a se dezvolta.  De fapt , unde este problema?  
     Este in fiecare dintre ei.  Ambii isi doresc fericirea, dar fara sa faca vreun efort  pentru a o obtine.  Unde este scris ca pentru a fi fericit, trebuie doar sa te afli intr-o relatie?  Ca, odata ce ai un partener, acesta este obligat sa te faca fericit, fara ca tu sa te implici?  Din pacate, se pare ca aceasta este perceptia.  Nefericirea apare ca rezultat al pasarii responsabilitatii.  Arunci sarcina in grija partenerului, si rezultatele sunt dezastruoase. 
    Cum ar trebui sa arate o relatie reala?  In primul rand sa fie constructiva.  Partenerii sa se regaseasca unul in celelalt, sa sadeasca semintele increderii reciproce, astfel incat exprimarea sa fie naturala.  Problemele sunt prezente in orice relatie de cuplu, incepand cu cele financiare si terminand cu interventia rudelor.  Problemele ar trebui sa cimenteze relatia,  dar  acest deziderat  se poate realiza doar daca exista doi indivizi, cu un scop comun.   Adica, relatia poate functiona cand energia de cuplu este indreptata in aceeasi directie.   Cand unul dintre cei doi isi indreapta atentia spre altceva, atunci apar fisuri si implicit posibilitatea ca lucrurile sa o ia razna. Este ca si atunci cand doi cai, prinsi intr-un jug comun, incearca sa mearga in directii diferite.  In final, ajung sa rastoarne caruta.
     Nu exista solutii la cheie, care sa te ajute sa faci o relatie sa mearga.  O relatie reala este vie.  Este necesar efortul ambilor parteneri pentru a o mentine in miscare.  Creste si se dezvolta  in continuu, precum un arbore.    Trebuie hranita cu  sentimente de calitate.  Comunicarea, atentia, complimentele, confruntarile deschise pe anumite teme, toate acestea sunt doar cateva dintre ingredientele necesare pentru o relatie de succes.
    Dupa cum observi, nu am folosit termenii femeie si barbat, ci cel de partener.  Ideea care afirma ca barbatul este seful, este perimata, din punctul meu de vedere.  Femeia, astazi mai mult ca oricand, are posibilitatea sa se exprime, iar acesta nu poate fi decat un lucru bun.  Curajul de care a dat dovada sotia prietenului meu, este admirabil si dovedeste ca lucrurile incep sa se schimbe.   Barbatul este silit sa invete sa comunice, sa scoata la iveala partea " slaba" a sa, sa fie atent la nevoile partenerei sale.  La fel, este minunat ca se intampla acest lucru.  Undeva, candva, se vor intalni la mijloc, iar relatia lor va avea parte un nou inceput.
     Fiecare relatie are parfumul sau.  Doi oameni, diversi si asemnatori in acelasi timp, se afla impreuna, pe acelasi drum, in incercarea de a gasi fericirea.  Esecul sau succesul relatiei depinde de ambii parteneri, in aceeasi masura.  Vina, in cazul esecului, nu poate fi aruncata doar pe umerii unuia dintre ei, ci amandorura.
    Imagineaza-ti ca relatia ta este o planta rara, care zilnic iti ofera placerea de a te imbata cu parfumul florilor sale, dar care are nevoie de ingrijire speciala.  In manualul de instructiuni pe care ti l-a dat florarul, este specificat ca planta infloreste doar daca este udata in acelasi timp de doua persoane.  Cand ai intrat in relatie, ti-ai asumat raspunderea de a contribui la ingrijirea acestei plante.  Participarea ta activa este esentiala pentru a o ajuta sa infloreasca.
     Care este contributia ta?

5 comentarii:

  1. Cu siguranta ca daca fiecare dintre noi am avea dorinta de a construi impreuna cu celalalt, cu sinceritate si comunicand deschis despre orice....am fi, poate, mai senini si mai fericiti...

    RăspundețiȘtergere
  2. :)))...Totul incepe cu tine. Ce poti darui, daca tu detii nimic?
    Cand ai sacul plin, isi face loc relaxarea si implicit, darnicia. Devii instant disponibil si capabil sa daruiesti fara sa pui conditii.

    RăspundețiȘtergere
  3. de relatii si de razboaie sa ne tot ferim cat putem..

    RăspundețiȘtergere
  4. Vanessa, cine te-a suparat asa de tare, de asemuiesti relatiile cu razboaiele? :)))

    RăspundețiȘtergere
  5. Hei! Scrii articole interesante? Foloseste-ti talentul ca sa castigi un Samsung S5360 Galaxy Y sau 500 ron! Formare Plus te invita sa fii unul din cei 50 de participanti ai concursului special organizat pentru bloggeri. Te asteptam cu un articol deosebit, detalii gasesti aici: http://cursuricalificare.com/cursuri-de-calificare-concurs.php

    RăspundețiȘtergere