joi, 5 ianuarie 2012

Motivatia in indeplinirea scopurilor

    Ti-ai propus vreodata ca anul urmator sa fie un an de exceptie?  Sa astepti cu nerabdare sfarsitul anului in curs, pentru a pune in aplicare deciziile pe care le-ai luat pentru anul urmator?  Asa procedam si eu.  Imi faceam planuri, fixam scopuri, intocmeam liste, in incercarea de a transforma anul ce urma sa vina in ceva extraordinar.  Eram foarte fericit doar la gandul ca anul viitor voi fi un alt eu.  Din nefericire, nu trecea foarte mult timp din noul an, si constatam ca nu este tocmai usor sa cladesc ceea ce mi-am propus.  Deveneam frustrat si renuntam.  Mi-a trebuit ceva timp sa inteleg, ca nu este de ajuns sa faci planuri si sa fixezi scopuri.  Lipsea ceva.  Ingredientul cheie se numea Motivatie.

  " De ce", este intrebarea cheie in orice ai vrea sa intreprinzi pentru acest an.  Aceasta intrebare este esentiala.
Oricare ar fi scopul tau, va fi irealizabil fara aceasta mica si neinsemnata intrebare.  Fara Motivatie, orice noua initiativa se va sfarsi cu acelasi rezultat: frustrare si o foarte proasta parere despre tine insuti.
    Motivatia este baza de la care pornesti in stabilirea si indeplinirea scopurilor tale, indiferent care sunt acestea: slabit, sala, job nou , etc.  Acest element, Motivatia, iti furnizeaza energia necesara indeplinirii scopurilor pe care ti le-ai propus, este combustibilul de care ai nevoie pentru a reusi.
  Privind in jur, am observat cateva lucruri referitoare la motivatie.
  Exista oameni pe care nu ii motiveaza nimic, fac umbra pamantului degeaba.
 Parerologi de serviciu, sunt experti in orice, si mor asa cum se nasc.  Orice ai face, oricat ai incerca sa ii ajuti, raman neclintiti.  Nu incerca sa ii contrazici, pentru ca nu cred ca ai nevoie de dusmani.
  Unii sunt motivati de frica.  Ajung cu sanatatea la pamant, merg la medic, si acesta le spune ca au nu stiu ce afectiune.  Ce se intampla atunci?  Daca le este scumpa viata, devin motivati si incep sa faca ceva schimbari. Ajung la niste rezultate, se vad cu sacii in caruta, dupa care isi reiau vechile obiceiuri.
  Altii sunt motivati de vise.  Isi iau inima in dinti, si se bat cu morile de vant, in incercarea de a-si imbunatati viata.  Sunt foarte pasionati de ceea ce si-au propus, atat de pasionati, incat isi consuma energia aproape imediat.  Dupa un timp, renunta, pentru ca realizeaza ca nu este pe atat de usor pe cat credeau.  Personal ii prefer pe acestia.  Cel putin au curajul de a incerca.
  Cei mai rari, sunt cei in echilibru, care au inteles ca extremele, de orice fel, produc daune.  Au grija ca scopurile pe care si le aleg, sa fie in conformitate cu principiile lor morale, si depun efort constant pentru a le duce la indeplinire, indiferent de cat timp este necesar.  Obtin rezultate deosebite pe termen lung, tocmai pentru ca  sunt motivati de ei insisi.
   Orice ti-ai propus sa intreprinzi in anul de gratie 2012, cauta sa intelegi ce anume te motiveaza.  Fa ca acesta factor motivator sa devina viu, sa il simti ca pe o flacara bine reglata.  Daca este prea slaba, vei renunta repede, daca este prea puternica, te vei arde.
   Care este Motivatia ta?

2 comentarii:

  1. motivatia in orice trebuie sa fie dorinta noastra de a fi mai buni, de cele mai mutle ori noi suntem proprii dusmani

    RăspundețiȘtergere
  2. :))) De cele mai multe ori, nu constientizam ca suntem proprii nostri dusmani.

    RăspundețiȘtergere