luni, 19 decembrie 2011

Craciun zi de zi...

    Participam cu totii, an de an, la acelasi ritual : trecerea in noul an.  Ca de obicei, sperantele in ceea ce priveste noul an sunt pe masura.  Ne uram reciproc sa avem noroc, sa prosperam si sa ne gasim fericirea.  Este in natura omului sa spere la  mai bine.
  Din pacate, pentru cei multi dintre oameni, trecerea anului nu inseamna decat adaugarea unei cifre in calendar.  A trecut 2011, a sosit 2012.  A murit regele, traiasca regele!  Cam la atat se rezuma ritualul. Inchini un pahar de sampanie la miezul noptii si apoi astepti ca dorintele tale sa se realizeze.  Pe masura ce trec zilele si  se scurge si anul nou venit, creste frustrarea. Visurile se topesc vazand cu ochii, iar tu iti spui ca nu ai avut noroc nici anul acesta.  Soseste noaptea dintre ani, acelasi ritual, aceleasi urari pline de speranta si apoi asteptarea.
    Interesant de urmarit acest proces.  Anii trec si tu ramai prins in acelasi tipar, pe care il respecti constiincios,  an de an.  Doar tii  la traditie, nu?  
    Nu stiu cati dintre noi isi mai aduc aminte ce semnificatie are ziua de Craciun in crestinism, dar ce conteaza? Importanta este participarea la eveniment.  Sa scoatem de la naftalina " bunatatea" si "iubirea" ,pe care le tinem ascunse tot anul intr-un sertar, si sa devenim brusc buni si iubitori pentru o zi.  Sa fii bun pentru o zi nu te solicita prea mult, asa ca, de ce nu?
   Nu mai vorbesc despre consumismul specific acestei perioade.  Pare ca singura grija,este ceea ce pui pe masa.  Ieri am fost la piata, pentru cumparaturile de sfarsit de saptamana si am ramas uimit.  Parca se astepta sfarsitul lumii.  Claxoane, nervi, imbulzeala si, mai ales, nesimtire.  Unde disparusera bunatatea si iubirea?  
    An de an , frustrarea creste din motive bine stiute.  Economie slaba, bani din ce in ce mai putini, dar asta ce sa insemne?  Ca nivelul bunului simt scade direct proportional cu suma de bani pe care o posedam?  Se pare ca da.   Motive sunt destule, dar nu cred ca metoda cea mai buna este sa iti descarci frustrarea si nervii pe ceilalti.  Poate ca ar fi mai bine sa te intrebi ce se intampla si apoi sa iei masuri.
    Se pare ca schimbarea este doar exterioara.  La acest moment , omul dispune de un arsenal tehnologic de invidiat.  Incepand cu telefonul mobil si terminand cu automobilul, totul a fost conceput pentru amplificarea starii de  confort.  Din nefericire, aceste maxim de confort are un efect negativ asupra omului.  Starea de sedentarism accentueaza frustrarea si disconfortul.  Energia negativa, pe care omul obisnuia sa o descarce  candva, in exterior, prin munca fizica, acum se transforma in frustrare.
    Aceasta stare de fapt nu poate fi schimbata la nivel global,  dar poti incepe cu tine.  Pic cu pic, se face lac.
  Sfarsitul de an poate fi preambulul noului TU.  Se sfarseste un an si ai posibilitatea sa iti reevaluezi standardele si tiparele dupa care ai functionat pana in prezent.  Este un moment excelent pentru a trece in revista activitatea anterioara si sa iti pregatesti terenul pentru ceea ce iti doresti sa urmeze.  Este ca si cum ti-ai pregati bagajele pentru  o calatorie pe care ti-o doresti de mult.  Un frumos proverb rusesc spune ca " inainte de a porni in calatorie, aseaza-te un minut si odihneste-te".  Se spune ,de altfel ,ca in perioada dintre ani, energia vitala universala este la cote maxime si ca aceste momente sunt propice meditatiei si schimbarii.
    Opreste-te pentru un moment din furia pregatirilor de sarbatori, si mediteaza asupra ta.  Sunt sigur ca ai multe la care sa reflectezi, iar acest obicei il poti pastra pe tot parcursul anului viitor.  Mediteaza asupra ta in fiecare zi, ca si cum ar fi Craciun.
     Cum ti-ai dori sa fie noul TU?
   
   
    
   
   

5 comentarii:

  1. Cum adica sa meditam asupra noastra , in fiecare zi? Sa riscam sa descoperim cate falduri de minciuni autocreate ne impresoara? Doamne fereste! Lasa, mai bine defulam ca vitele, de sarbatori, si consumam tot ce ne pica in cale.

    Cineva spunea: adevarul este foarte greu de acceptat, dar nu pentru ca ar fi complicat, ci pentru ca am investit noi prea mult in minciuni.

    RăspundețiȘtergere
  2. Toate relele ni se intampla pentru ca nu ne ascultam sufletul si eul interior. Facem lucruri pentru ca asa vrea societatea si neglijam ceea ce ne dorim fiecare

    RăspundețiȘtergere
  3. :)))...Orice invat, are si dezvat,nu? Societatea te poate conditiona doar atata timp cat ii este permis sa o faca. Daca in faza primara, pana pe la 20 de ani, esti supus conditionarilor, pentru ca altfel esti considerat un paria, dupa aceasta varsta( este aleatorie ), lucrurile se pot schimba. Din pacate, este tot mai dificil sa-ti gasesti drumul in acest amalgam de informatii.

    RăspundețiȘtergere
  4. Sunt cam pesimista,ca ne vom reveni ca romani.
    De-a lungul,timpului au existat intotdeauna rautati, dar nu cred ca la asa dimensiune, ca-n zilele noastre.Oricum, sunt multe de comentat.
    Felicitari pentru articol si LA MULTI ANI!

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc pentru felicitari. In ceea ce priveste revenirea noastra ca natiune, sunt intr-adevar, multe de discutat. Dar, parerea mea este ca nu ne putem reveni ca natiune, daca nu ne revenim ca indivizi. Maica Tereza spunea un lucru frumos: " daca fiecare si-ar face curatenie in fata casei, lumea ar fi un loc mai curat".
    Iti urez deasemenea sa ai un an plin de reusite pe toate planurile.
    La multi ani!

    RăspundețiȘtergere