joi, 15 decembrie 2011

Banii...ochiul dracului?

   Unul dintre miturile urbane in circulatie, este acesta: " banul este ochiul dracului ".  L-am auzit de nenumarate ori, si niciodata nu m-am intrebat de ce se face o astfel de acuzatie la adresa banilor.  Am acceptat neconditionat ca afirmatia este reala, asa cum am facut cu multe lucruri.
    Dar, de o buna bucata de timp, am inceput sa pun la indoiala multe din lucrurile pe care inainte le acceptam asa cum imi parveneau.  Afirmatia, sau mai bine acuzatia, la adresa banilor a fost printre primele asupra careia am zabovit, incercand sa inteleg unde e smecheria.  Asa cum spunea Randy Gage intr-una dintre cartile sale, suntem conditionati de mici sa credem ca banii sunt imorali, murdari, si ca pentru obtinerea acestor bancnote trebuie sa fii dispus sa faci lucruri josnice.  In mai toate filmele, saracia este prezentata ca fiind o virtute.  Bogatul este intotdeauna " omul rau" , cel care asupreste si ucide pentru bani. 
    Cu aceste idei preconcepute, am trait si eu multa vreme, pana cand am priceput ca banii sunt doar un instrument, si ca nu este nevoie sa asupresti sau sa ucizi pe nimeni pentru a-i obtine.  Metoda prin care vrei sa ii dobandesti este o optiune personala. 
    Omul nu isi asuma responsabilitatea pentru sine si arunca vina pe orice ii iese in drum.  Este mai simplu sa spui ca lacomia ta este "lucrarea diavolului", decat sa te accepti asa cum esti si sa lucrezi asupra ta.  Mai bine mergi si dai "spaga " la preot, sa te scape de satana, decat sa renunti la dependenta.  Lacomia  nu se refera doar la bani.  Se reflecta in majoritatea aspectelor din viata ta, incepand cu posesivitatea din relatie si terminand cu hainele care iti umplu dulapurile, si la care nu renunti.  Dar este mai usor sa arunci vina pe bani.  Ei sunt responsabili pentru nefericirea ta. Din cauza lor nu reusesti sa iti satisfaci toate placerile si visurile.
   Asa cum spuneam, banii sunt doar un instrument.  Nu au personalitate proprie.  Prind viata doar daca ii insufletim.  In Biblie exista o minunata fraza, care, in cel mai simplu mod posibil, iti ofera indicatii pretioase: " cere,si ti se va da, bate,si ti se va deschide".  Mai contemporan cu noi, "ai grija ce ceri, ca s-ar putea sa primesti ".  Ai putea incepe de astazi sa iti atragi lucrurile bune pe care le doresti in viata ta.  Daca banii sunt o prioritate pentru tine, revizuieste-ti atitudinea fata de ei.  Blamandu-i, nu ii atragi.  Este valabil si pentru relatii.  Poate ca o faci din obisnuinta, pentru ca asa fac si cei din jurul tau, dar "barfind" sexul opus, nu te va ajuta sa gasesti persoana potrivita pentru tine. 
    Poate ti s-a intamplat sa ai in anturajul tau, persoane care, devenind mai avute, si-au schimbat atitudinea.  Din obisnuinta, ai dat vina pe bani.  Dar, nu crezi ca aroganta si  lacomia existau deja?  Si ca banul nu a facut altceva decat sa scoata  la suprafata "demonii" care vietuiau de multa vreme in acea persoana?  "Saracul, banii l-au facut neom."  Priveste mai atent, si s-ar putea sa observi ca "dracul" este insasi persoana in cauza.  Banii au fost catalizatorul care a grabit reactia, si atat.  
     Din obisnuinta, doar pentru ca asa ai fost educat, preiei si accepti ca reale multe din lucrurile care ti se spun, fara sa iti pui intrebari.   "Banul este ochiul dracului" este doar unul dintre multele tipare acceptate ca atare.
     Tu ce crezi, cine e "dracul" ?
     
    
   
    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu