miercuri, 7 decembrie 2011

Inceputul este acum

     Candva, pe vremuri, cand inconstienta de care dispuneam atingea cote alarmante.  Se intampla foarte des sa ma trezesc in situatii de criza.  Fara slujba, fara vreo sursa de venit, prins intr-o casnicie fara cap si fara coada si asa mai departe.  Ti s-a intamplat?  Sunt convins ca da.  Doar suntem oameni,nu?
    A trecut timpul, mi-am luat suturile de rigoare si am invatat o chestiune elementara.  Atat de simpla, ca practic e invizibila.  Problema e ca nici cei insarcinati cu educatia ta nu ti-o spun, pentru ca nici ei nu o stiu.  Mascand subtil necunoasterea si ignoranta sub diverse afirmatii de genul "las' ca inveti tu" sau "asa e bine,sa te inveti minte", acesti "cunoscatori " in ale vietii  te plimba cu presul pana ajungi sa ai dureri de toate felurile.
    Care este aceasta simpla si geniala chestiune?   ''CE PLANTEZI, AIA CULEGI !"
   Greu de inteles, nu?  Nu este greu, dar, din pacate,  majoritatea nu o aplica.  Si se aleg cu exact ceea ce planteaza.  Introduc in gura tot ce le cade sub nas, beau tot felul de prostii, nu au grija de sanatatea lor o viata intreaga si apoi se plang ca boala le da tarcoale.  Ajung in situatii limita si cauta solutii imediate.
    Continua si intretin relatii care nu merg, cu persoane pe care nu le mai iubesc sau pe care nu le respecta, continua sa mearga la slujba pe care o urasc, unde suporta sicanele sefului si tot asa inainte.  Pot exemplifica la infinit, ca doar mare e gradina.  Avem de unde.
   Cum iti place aceast tip de abordare?  Acum imi aduc aminte zambind de astfel de situatii  si nu incetez ma minunez de cat de tolomac eram , dar ma cutremur la gandul ca sunt foarte multi oameni in situatii similare si, din pacate, nu se prea vede luminita de la capatul tunelului pentru ei.
   Cred ca solutia pentru majoritatea cazurilor este preventia.  Incepand de astazi poti schimba ceva.  Poti deveni mai responsabil si ,implicit, mai atent cu tine si cu ce urmeaza sa faci.  Sunt de acord ca nu poti stabili cand si de cine te indragostesti, dar poti zice " nu " unei relatii distructive.  Sanatatea poate fi intretinuta, finantele pot fi imbunatatite, relatiile cu ceilalti pot fi constructive, dar asta se poate intampla doar cu ajutorul si participarea ta.
    Viata ta este precum o gradina.  Tu, privind din veranda, ce ai prefera sa vezi , flori sau maracini?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu